Wetenschappers hebben de huidskleuren van een tien miljoen jaar oude slang gereconstrueerd. 

Het fossiel van het prehistorische reptiel bevat pigmentcellen die door hun vorm inzicht bieden in de vroegere kleur van de schubben. 

De huid van de slang had waarschijnlijk een schutkleur die overliep van groen naar oranje en bruin. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Het fossiel van de slang werd aan het begin van de twintigste eeuw al gevonden door paleontologen in Spanje. Nu hebben onderzoekers van het University College Cork de resten van het dier voor het eerst bestudeerd met een elektronenmicroscoop. Ze slaagden erin om de vorm van pigmentcellen op de buik en rug van de slang tot in detail in kaart te brengen.

Hoofdonderzoekster Maria McNamara was onder de indruk van wat ze zag door de microscoop. "Als je naar fossiele weefsels kijkt die zo goed bewaard zijn gebleven als deze, heb je een verbluffend zicht", verklaart ze op nieuwssite Physorg.com. "Ik was stomverbaasd door wat ik zag. Ik kon het bijna niet geloven."

Rug

De vorm van de pigmentcellen in het fossiel werd vergeken met die van cellen van moderne slangen uit dezelfde familie, Colibrudae (gladde slangen).

Met behulp van de computer reconstrueerden de wetenschappers vervolgens het meest waarschijnlijke kleurenpatroon op de huid van de prehistorische slang. Het reptiel had waarschijnlijk groene, oranje en bruine schubben op zijn rug. De buik van het dier was blank van kleur.

Volgens McNamara kan het onderzoek leiden tot de reconstructie van kleuren van meer gefossiliseerde dieren. "Voor het eerst hebben we gezien dat gemineraliseerde weefsels nog bewijs voor kleuren kunnen bevatten."