De 'hobbitmensen' die ooit op het eiland Flores leefden, deelden hun omgeving waarschijnlijk niet lang met moderne mensen. 

De krap één meter grote skeletten van de zogenoemde Floresmens zijn naar schatting 50.000 tot 100.000 jaar oud. 

De kleine mensensoort was dus mogelijk al uitgestorven toen de eerste moderne mensen aankwamen op het eiland.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

As

Toen de skeletten van Homo floriensis in 2003 werden ontdekt in de Liang Bua-grot op Flores, gingen wetenschappers er vanuit dat de 'hobbitmensen' 12.000 tot 18.000 jaar geleden nog in leven waren. Floresmensen zou volgens die theorie samen hebben geleefd met moderne mensen, aangezien die ongeveer 50.000 jaar geleden voet aan wal zetten op het eiland Flores.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt echter dat de skeletten van de 'hobbits' in eerste instantie verkeerd zijn gedateerd. De ouderdom van de botten was bepaald op basis van een relatief jong laagje as en aarde op de skeletten.

De oorspronkelijke, oudere, aardlaag waarin de skeletten lagen, was echter veel ouder. Dit laagje is in de loop der millenia weggesleten.   

Uitsterving

Aangezien de botten van de hobbitmensen geen 12.000 maar zeker 50.000 jaar oud zijn, is het maar de vraag of ze hebben samengeleefd met moderne mensen.

"Het lijkt erop alsof wij als mensen niet lang naast deze kleine soort hebben geleefd, en misschien zelfs helemaal niet", verklaart hoofdonderzoeker Bert Roberts van de Universiteit van Wollongong op BBC News.

Hij vermoedt dat moderne mensen een rol hebben gespeeld bij de uitsterving van de hobbitmens. Mogelijk kaapte de Homo sapiens de beste stukken land en het beste voedsel weg voor de neus van Homo floriensis.

"Het heeft er alle schijn van dat wij weer zijn betrokken bij de ondergang van een soort. Elke keer dat moderne mensen ergens arriveerden, was dat slecht nieuws voor de soorten die daar al leefden."