'Superaarde' heeft gesmolten halfrond

Een rotsachtige exoplaneet op veertig lichtjaar afstand van de aarde, blijkt één gesmolten halfrond te hebben.

De planeet met de naam 55 Cancri e draait elke achttien uur een rondje om zijn ster, altijd met dezelfde zijde naar het licht gekeerd.

De temperatuur op dit halfrond ligt rond de 2500 graden Celsius, waardoor alle gesteentes waarschijnlijk zijn gesmolten. Op het halfrond waar geen licht komt, is de temperatuur ongeveer 1000 graden Celsius en zijn de rotsen intact gebleven.

Dat meldt de Amerikaanse ruimeorganisatie NASA.

Bekijk een animatie van 55 Cancri e

Infrarood

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door beelden van de ruimtelescoop Spitzer te bestuderen. Deze telescoop maakte 75 uur aan opnames van 55 Cancri e met een infraroodcamera.

De planeet 55 Cancri e behoort tot de zogenoemde superaardes, planeten die een slag groter zijn dan onze aarde en een rotsachtig oppervlak hebben.

Tot nu toe werd aangenomen dat de planeet beschikte over een dikke atmosfeer. Wetenschappers vermoedden dat er een harde wind over het oppervlak blies, die warmte verspreidde van het ene naar het andere halfrond. Er werd zelfs gespeculeerd over de aanwezigheid van een grote oceaan, zo meldt nieuwssite Sky & Telescope.

Lavarivieren

Van die theorie blijkt niets te kloppen. Het is op de planeet veel warmer dan gedacht. Het grote temperatuurverschil tussen de twee helften van de planeet suggereert dat de atmosfeer volledig is verdampt.

Door de afwezigheid van een goede dampkring is het halfrond dat zich in het licht bevindt, deels gesmolten. "De dagzijde van de planeet, heeft waarschijnlijk lavarivieren en meren van hete magma", verklaart onderzoeker Michael Gillon. "Op de donkere helft van de planeet vind je mogelijk hard geworden lavastromen, zoals je die ook op Hawaï tegenkomt."

Meer onderzoek moet uitwijzen hoe de temperatuur op 55 Cancri e in de loop van de geschiedenis zo hoog heeft kunnen oplopen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie