De planeet Jupiter is mogelijk getroffen door een kleine komeet of planetoïde. 

Twee amateursterrenkundigen hebben waarschijnlijk een inslag van een kosmisch projectiel op de grootste planeet van ons zonnestelsel gefilmd.

Het gaat om een korte lichtflits die op 17 maart rond middernacht te zien was aan de rand van Jupiter, meldt nieuwssite Sky & Telescope.

Toeval

De Oostenrijker Gerrit Kernbauer filmde de lichtflits bij toeval met een spiegeltelescoop. Maar dat kreeg hij pas laat in de gaten. "Toen ik tien dagen later de video bekeek, zag ik een vreemd licht dat gedurende tien seconden aan de rand van de planeetschijf was te zien", verklaart hij.

Ook de Ierse amateursterrenkundige John McKeon legde het licht vast op beeld toen hij met zijn telescoop een drie uur durende timelapse maakte van de planeet Jupiter. 

Vlekken

Een inslag op Jupiter zou niet uitzonderlijk zijn. De planeet is in de afgelopen 22 jaar al zeker vijf keer getroffen door planetoïden en kleine kometen. De zwaarste inslag vond plaats in 1994 toen de komeet Shoemaker-Levy 9 enkele donkere vlekken achterliet op het oppervlak van de planeet.

Het is goed verklaarbaar dat de lichtflits op Jupiter is gefilmd door twee mensen. De planeet is door zijn grote formaat gemakkelijk te bekijken door telescopen. Jupiter is één van de populairste ruimteobjecten onder amateursterrenkundigen.

Video: Object slaat in op Jupiter

Object slaat in op Jupiter
Object slaat in op Jupiter