De manier waarop mensen staan, heeft grote invloed op hun succes tijdens een afspraakje.
 

 

Mensen die een sta-houding aannemen waarbij ze hun voeten wijd uit elkaar plaatsen, worden relatief aantrekkelijk gevonden door leden van het andere geslacht.

Bij datingsessies vinden mensen met deze houding veel vaker een partner dan dan concurrenten die hun voeten dicht bij elkaar plaatsen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS

Speeddates

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door videobeelden te bestuderen van 144 speeddates tussen mannen en vrouwen. Na afloop moesten beide deelnemers aangeven of ze nog een keer met de ander wilden daten.  

Met behulp van de computer werd nauwkeurig bepaald hoe ver de mannen en vrouwen hun voeten uit elkaar plaatsten op een schaal van 1 tot 7. Uit de analyse bleek dat de de sta-houding van de deelnemers bepalend was voor hun datingssucces. Hoe verder ze hun voeten uit elkaar plaatsen, hoe groter de kans dat hun partner nog een keer op date wilde.

Zelfvertrouwen

De wetenschappers voerden een vervolgonderzoek uit op een lokale datingsite in San Francisco, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Ze maakten enkele nepprofielen aan met foto's van mensen die hun voeten ver uit elkaar hadden staan, of juist dicht bij elkaar. Ook nu kregen de mannen en vrouwen met een 'wijde' sta-houding de meeste aandacht van het andere geslacht.    

De wetenschappers vermoeden dat mensen die veel ruimte innemen bij het staan meer zelfvertrouwen uitstralen en daarom meer in de smaak vallen.