De gezichtsuitdrukking die mensen gebruiken als ze iets afkeuren, is waarschijnlijk in alle culturen hetzelfde. 

Het gaat om een specifieke gelaatsuitdrukking waarbij de wenkbrauwen worden opgetrokken, de lippen worden samengeperst en de kin omhoog wordt geheven.

Sprekers van het Engels, Spaans, Mandarijn en zelfs gebarentaalsprekers drukken hun afkeur allemaal op deze manier uit.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cognition.     

Foto's

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door 158 studenten met verschillende culturele achtergronden te ondervragen aan de Universiteit van Ohio. Ze voerden gesprekken met de proefpersonen en maakten ondertussen foto's van hun gezichtsuitdrukkingen.  

Om afkeurende gezichtsuitdrukkingen op te roepen, werden er vragen gesteld waarmee de meeste deelnemers het vrijwel zeker niet eens zouden zijn. De onderzoekers vroegen bijvoorbeeld: 'Zou je het een goed idee vinden als het collegegeld volgend jaar flink werd verhoogd?'

Alle proefpersonen reageerden op dit soort vragen door tijdens het spreken eenzelfde soort afkeurend gezicht te trekken.

Spreektempo

Verder was het opvallend dat de afkeurende gezichtsuitdrukkingen precies aansloten op het spreektempo van de deelnemers. Hun afkeurende gelaatstrekken vielen precies in het ritme van hun woordenstroom.

Dat bewijst volgens hoofdonderzoeker Aleix Martinez dat de afkeurende gezichtsuitdrukking een vorm van lichaamstaal is, die waarschijnlijk al ontstond voordat mensen met elkaar konden spreken.

"Voor zover wij weten, is dit het eerste bewijs dat gezichtsuitdrukkingen voor negatieve oordelen zijn verworden tot een uniek, universeel bestandsdeel van taal", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Ohio.