Wetenschappers ontwikkelen organisme met minimaal aantal genen

Wetenschappers hebben een nieuwe, synthetisch organisme gemaakt bestaande uit slechts enkele honderden genen.

Wetenschapper Craig Venter noemt de ontwikkeling van zijn team "het simpelste organisme". Het menselijke organisme bestaat uit meer dan twintigduizend genen, terwijl de ontwikkelde organisme bestaat uit slechts 473 genen.

"Dit onderzoek moet inzicht bieden in de meest minimale vorm van leven", aldus Venter. De wetenschappers zeggen echter dat zelfs met deze ontdekking er nog altijd veel vragen blijven.

Ondanks het weinige aantal genen in het organisme is de functie van circa een derde van de genen na vijf jaar werk nog altijd onbekend voor de onderzoekers. Wel kan de vondst volgens het team helpen in de landbouw en praktisch van nut zijn voor nieuwe medicijnen, biochemicaliën en biobrandstoffen.

"Dit is pas het begin", aldus Venter. Het team wilde met het onderzoek een organisme ontwikkelen bestaande uit zo min mogelijk genen en verwijderde daarom niet-essentiele genen met als doel een organisme over te houden die bleef leven en zich kon voortplanten.

Voorspellen

Microbioloog Clyde Hutchison van het Craig Venter instituut zegt dat er uiteindelijk een computermodel gemaakt moet kunnen worden waarmee onderzoekers kunnen voorspellen hoe genen groeien en veranderen in verschillende situaties.

"Het is daarbij belangrijk om te weten dat we momenteel van geen enkele cel precies weten wat elke gen doet", aldus Hutchison.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie