'Neanderthalers aten weinig groente en fruit'

Neanderthalers aten bijzonder weinig groente en fruit, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het dieet van de oermensen bestond voor 80 procent uit rood vlees van bijvoorbeeld mammoeten, bizons en beren.

Het aandeel van groente en fruit lag rond de 20 procent. Vis stond vrijwel nooit op het menu van de Neanderthalers.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International.

Bindweefsel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het collageen in skeletten van Neanderthalers te onderzoeken. Dit eiwit in het bindweefsel wordt gedurende het leven van mensen of dieren langzaam vernieuwd onder invloed van voedingsstoffen die ze tot zich nemen.

Door de isotopen (specifieke atomen) in het collageen van de Neanderthaler-skeletten te onderzoeken, slaagden de wetenschappers erin om een goed beeld te krijgen van het dieet van de oermensen.

"In deze studie hebben we voor het aandeel van vegetarisch voedsel bepaald in het dieet van Neanderthalers", verklaart hoofdonderzoeker Hervé Bocherens op nieuwssite Discovery News.

Sabeltandtijger

De wetenschappers verzamelden ook informatie over het type vlees dat Neanderthalers nuttigden. Tot nu toe werd aangenomen dat Neanderthalers op dezelfde prooien jaagden als de vleestende roofdieren die in hun omgeving leefden, zoals de sabeltandtijger.

"Maar uit onze resultaten blijkt dat alle roofdieren in de tijd van de Neanderthalers hun eigen niche hadden en het liefst op kleinere dieren jaagden, zoals paarden en rendieren", aldus Bocherens.

De Neanderthalers vingen waarschijnlijk vooral grotere prooien. "Ze specialiseerden zich in het vangen van grote planteneters zoals de mammoet en de wolharige neushoorn."    

De wetenschappers hopen dat hun studie nieuwe inzichten kan bieden in het uitsterven van Neanderthalers, ongeveer 40.000 jaar geleden. Het is nog onduidelijk of het dieet van de oermensen een rol speelde bij de uitsterving.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie