'Populairste vrouwtjesapen hebben minste luizen'

Vrouwtjesmakaken met een groot sociaal netwerk, hebben relatief weinig luizen.  

Populaire vrouwtjes worden vaker gevlooid dan hun soortgenoten die minder sociale contacten hebben.

Daardoor verdwijnen de meeste luizeneitjes snel uit hun vacht en hebben ze weinig last van de parasieten.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Netwerk

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een groep in het wild levende makaken in Japan te bestuderen. Ze observeerden de vlooigewoontes van vrouwtjes gedurende een periode van vijf maanden.

Op basis van het vlooigedrag brachten ze het sociale netwerk van de dieren in kaart. De belangrijkste vraag bij dat onderzoek: wie vlooide wie en hoe vaak precies?

Uiteindelijk werden alle makaken afzonderlijk onderzocht om te bepalen hoe veel luizen er in hun vacht zaten. De populairste vrouwtjes uit de groep bleken vooral in de winter- en zomermaanden het minst last te hebben van luizen.  

Verrassing

Volgens hoofdonderzoekster Julie Duboscq is dat een verrassing, aangezien luizen gemakkelijk van de ene naar de andere vacht overlopen. "Vlooigedrag is één van de meest voorkomen vormen van fysiek contact bij apen", verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily. "We dachten dat de activiteit de verspreiding van luizen juist zou bevorderen."  

De apen verwijderen bij het vlooien echter veel eitjes van luizen uit de vacht van hun soortgenoten. "Daardoor neemt het aantal toekomstig generaties van de dieren af", aldus Duboscq.

Het fysieke contact bij het vlooien brengt volgens de wetenschappers echter ook een nadeel met zich mee voor de populaire vrouwtjes. Makaken die vaak worden gevlooid, worden vaker ziek dan apen met minder sociale contacten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie