Marssondes succesvol gelanceerd

De lancering van twee Marssondes vanuit Kazachstan is maandag succesvol uitgevoerd. De missie genaamd Exomars is een gezamenlijk project van Rusland en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).  

De Proton-raket steeg om 10.31 uur Nederlandse tijd op vanuit de Russische ruimtevaartbasis in de Kazachse stad Baikonoer.

Een van de sondes gaat in een baan rond de planeet draaien. De Trace Gas Orbiter (TGO) moet meten welke gassen er in de dampkring van Mars zitten. Het apparaat speurt vooral naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven.

De tweede passagier is een lander, die Schiaparelli is gedoopt. De landing daarvan is een proef voor de komst van een Marslander in 2018.

Video: Europa lanceert sondes naar Mars

Dampkring

Een paar dagen voor aankomst bij Mars laat de satelliet de lander los. Deze komt met een snelheid van 21.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen, remt met wrijving en een parachute en moet zachtjes neerploffen op het oppervlak. Schiaparelli kan metersdiepe gaten boren, om uit te zoeken wat er precies onder het oppervlak zit.

Voor Rusland is de missie een kans op eerherstel. Het land wilde eind 2011 samen met China een sonde richting een van de manen van Mars sturen, maar de lancering mislukte. Het vaartuig slaagde er niet in de lange oversteek te maken. Na een paar weken verging de sonde in de dampkring van de aarde.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie