Recordastronaut Scott Kelly zwaait af bij NASA

De Amerikaanse ruimtevaarder Scott Kelly, die bijna een jaar in het internationale ruimtestation ISS doorbracht, stopt ermee. Op 1 april zwaait hij af bij de NASA, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag.

De 52-jarige Kelly begon zijn carrière in 1996 bij de NASA en heeft een Amerikaans record op zijn naam staan door de meeste tijd door te brengen in de ruimte.

"Het jaar in de ruimte was een diepgaande uitdaging voor iedereen die erbij betrokken was. Het gaf me een uniek perspectief en veel tijd om na te denken over wat mijn volgende stap zal zijn in onze verdere reis om de mogelijkheden in de ruimte en op aarde vooruit te helpen", zegt Kelly in een reactie.

Samen met zijn Russische collega Michail Kornienko landde Kelly eerder deze maand veilig op aarde, nadat hij bijna een jaar in het ruimtestation ISS was gebleven. Dat is het langste verblijf in het station ooit. Andere ruimtevaarders, onder wie André Kuipers, bleven er ongeveer een halfjaar.

Video: Astronaut Scott Kelly stopt

Voorbereiding

Doel van de missie van Kelly en Kornienko was duidelijk maken wat er gebeurt met lichaam en geest als iemand lang in de ruimte is. Het moet helpen bij de voorbereiding op een reis naar Mars. Zelf vond Kelly het zwaarste aan zijn lange verblijf in de ruimte, dat hij zo lang afgezonderd was van zijn familie en vrienden.

Discovery

In totaal ging Kelly vier keer de ruimte in voor NASA. De eerste keer was in 1999 met de spaceshuttle Discovery op een onderhoudsmissie aan de Hubble ruimtetelescoop. Ook verbleef Kelly, voordat hij het record aanscherpte, al eens 159 dagen in het ISS.

Het voormalige record stond op naam van voormalig ruimtevaarder Michael Lopez-Alegria, die in 2007 215 dagen in het ruimtestation doorbracht.

NASA zegt dat Kelly na zijn 'pensioen' het onderzoek dat hij in de ruimte deed door blijft zetten voor de ruimtevaartorganisatie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie