Groenten gekweekt uit potgrond die lijkt op bodem van maan en Mars

Wetenschappers zijn erin geslaagd om groenten te oogsten uit potgrond die lijkt op echte bodems van de maan en Mars. Het doel is om uiteindelijk echt voedsel te kweken op de maan en Mars als mensen zich daar ooit gaan vestigen.

Onderzoekers van Alterra Wageningen Universiteit hebben in totaal tien verschillende soorten groenten gekweekt en geoogst. Het is gelukt om onder meer groenten, tomaat, rogge en radijs te laten groeien.

Het is voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om eten te kweken op Mars en de maan. Het onderzoek begon vorig jaar in april.

"We hebben bakken in plaats van potten gebruikt en organisch materiaal (vers gras) door de Mars- en maanbodemsimulanten gemengd", zegt onderzoeker Wieger Wamelink. "De planten werden opgekweekt in een kas met een constante temperatuur, vochtgehalte, en lichtcondities met aardse luchtdruk."

Structuur

De onderzoekers hebben de groenten in oktober met succes geoogst, blijkt uit recent gepubliceerde resultaten. De meeste groenten deden het goed, met uitzondering van spinazie.

Het is alleen nog niet duidelijk of het voedsel te eten is. "In de bodems zitten giftige zware metalen, zoals lood, arseen, kwik en veel ijzer en we moeten eerst zeker zijn dat die niet in de planten en in de eetbare delen zijn gekomen."

Een nieuwe proef start in april, waarbij ook geëxperimenteerd gaat worden met aardappels en bonen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie