Wetenschappers brengen geboorte van hersencellen in beeld bij muizen

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de geboorte van hersencellen te bekijken in het brein van muizen.  

De onderzoekers brachten nieuwe neuronen in beeld die ontstonden in de hersenen van muizen nadat de dieren traumatische ervaringen beleefden.    

Toen deze pasgeboren cellen met een speciale techniek werden uitgeschakeld, leken de muizen de herinneringen aan de vervelende belevenissen niet meer goed te kunnen ophalen.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Neuron.

Schokjes

De wetenschappers van Columbia University Medical Center implanteerden voor het onderzoek een minuscule microscoop in de hersenen van muizen. De beelden van de microscoop konden ze live bekijken.  

Ze stelden de muizen vervolgens bloot aan elektrische schokjes en confronteerden de dieren tegelijkertijd met specifieke geuren, zoals die van limoen of banaan. Na een tijdje gingen de dieren deze geuren associëren met de herinnering aan de elektrische schokjes.

De muizen reageerden vanaf dat moment bijvoorbeeld geschrokken zodra limoen roken. In deze fase waren er nieuwe hersencellen in hun brein ontstaan, zo bleek uit de beelden van de microscoop. Kortom: de nieuwe neuronen leken gekoppeld aan bepaalde herinneringen.

Licht

De wetenschappers voerden het experiment uit met genetisch gemanipuleerde muizen. Het brein van de dieren was gevoelig gemaakt voor licht. Als specifieke hersencellen van de dieren met licht werden beschenen, werden deze neuronen inactief.  

Bij wijze van proef schakelden de onderzoekers enkele pasgeboren hersencellen uit met deze techniek. De muizen reageerden daarna niet meer alleen geschrokken als ze limoengeur roken, maar werden angstig bij alle sterke geuren. 

Angststoornis

"De bevinding suggereert dat pasgeboren cellen een speciale taak hebben in het geheugen", verklaart hoofdonderzoeker Atilla Losonczy op nieuwssite New Scientist. "Ze zorgen ervoor dat de dieren nieuw gevormde herinneringen kunnen onderscheiden van andere herinneringen."

Bij mensen hebben pasgeboren hersencellen waarschijnlijk dezelfde functie. Mogelijk worden sommige angststoornissen veroorzaakt doordat de geboorte van nieuwe hersencellen niet goed verloopt.

Daardoor kunnen mensen angstige herinneringen niet meer onderscheiden van prettige ervaringen die ze eerder hebben beleefd. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek naar de geboorte van nieuwe hersencellen meer inzicht zal bieden in het ontstaan van dit soort angststoornissen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie