'Wetenschappers gaan stem van ijsmummie Ötzi nabootsen'

Wetenschappers zijn bezig om de stem van ijsmummie Ötzi weer tot leven te wekken. 

Het stemgeluid van de 5.300 jaar oude ijsmummie wordt nagebootst op basis van de vorm van zijn stembanden en zijn spraakkanaal.

Speciale software moet er uiteindelijk voor zorgen dat stem uit de speakers van een computer zal klinken.

Dat meldt de Duitse nieuwssite Die Welt.

CT-scans

De wetenschappers van de Universiteit van Padua en een Zwitsers ziekenhuis hebben al CT-scans gemaakt van de mannelijke mummie, die in 1991 werd gevonden in de Italiaanse alpen.

Ze konden niet alle onderdelen van de stembanden goed in kaart brengen door de lichaamshouding van het 5300 jaar oude skelet.  Eén arm van Ötzi ligt namelijk dwars over zijn hals, zodat hij zijn tongbeen en een deel van zijn stembanden bedekt.

De wetenschappers zijn er echter van overtuigd dat ze genoeg informatie hebben verzameld om een computermodel van het spraakkanaal te ontwikkelen.

Spieren

Met speciale software hopen ze het timbre van de stem te kunnen simuleren. Ook willen ze de geluiden nabootsen van klinkers en medeklinkers.

Hoofdonderzoeker Piero Cosi benadrukt wel dat de digitale stem van mummie niet precies hetzelfde zal klinken als 5.300 jaar geleden. "De spieren en het slijmvlies zijn bij Ötzi natuurlijk verschrompeld. De manier waarop zijn stem klonk, werd ook bepaald door deze organen."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie