Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Heelal

Wetenschappers ontdekken mogelijk grootste ruimteobject

Wetenschappers hebben mogelijk het grootste ruimteobject in het heelal ontdekt. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een zogenoemd supercluster van 830 sterrenstelsels met een doorsnede van een miljard lichtjaar.

De structuur wordt aangeduid als de BOSS Grote Muur en bevindt zich op ongeveer 5 miljard lichtjaar afstand van de aarde.

Dat melden sterrenkundigen in een nieuwe studie die binnenkort verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Zwaartekracht

Er bestaan meerdere gigantische clusters van sterrenstelsels. Sterrenstelsels die bij elkaar in de buurt liggen, worden namelijk door de zwaartekracht naar elkaar toe getrokken.

Zo maakt de Melkweg deel uit van Laniakea, een supercluster met een doorsnede van 520 miljoen lichtjaar. Op een miljard lichtjaar van de zon ligt de Grote Muur van Sloan, een supercluster met ongeveer hetzelfde formaat.    

De BOSS Grote Muur is ruim zestig procent groter. "Het cluster is stukken groter dan alle andere ruimteobjecten met dit volume", verklaart hoofdonderzoeker Heidi Lietzen op nieuwssite New Scientist. Ze ontdekte de nieuwe structuur door met een telescoop naar samengeklonterde sterrenstelsels te speuren in een deel van het heelal dat zich op 4.5 tot 6.4 miljard lichtjaar afstand van de aarde bevindt.

Onduidelijk

Sommige sterrenkundigen vinden het echter te vroeg om de BOSS Grote muur al te beschouwen als het grootste ruimteobject in het heelal.

"Er zitten bochten en knikken in die in andere superclusters zoals de Grote Muur van Sloan niet bestaan", verklaart onafhankelijk onderzoeker Allison Coil van de Universiteit van Californië.

Er moet volgens haar meer onderzoek worden verricht om uit te zoeken of het nieuwe supercluster echt één geheel is.

Aanbevolen artikelen