Nieuwe beelden van mysterieuze berg op dwergplaneet vrijgegeven

De NASA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van een vier kilometer hoge berg op dwergplaneet Ceres. 

Op de beelden, gemaakt door ruimtesonde Dawn, is te zien dat de berg met de naam Ahuna Mons steile hellingen heeft, waarin een opvallend soort helder materiaal is te zien.    

Wetenschappers kunnen nog niet verklaren hoe de berg in de loop van de geschiedenis is ontstaan op de dwergplaneet.

Dat meldt de NASA.

Piramide

De mysterieuze berg werd in februari 2015 ontdekt toen de ruimtesonde Dawn voor het eerst langs Ceres vloog op een afstand van 46.000 kilometer. Inmiddels bevindt de sonde zich in een baan rondom Ceres en zijn er beelden van dichterbij gemaakt.  

Van veraf leek de berg een soort piramidevorm te hebben, maar de nieuwe foto's tonen aan dat het gaat om een koepelvorm. Het is nog onduidelijk welke geologisch proces heeft geleid tot het ontstaan van de bijzonder gevormde berg. 

Op het oppervlak van Ceres zijn meer koepelvormige structuren te zien, maar geen enkele van deze heuvels is zo hoog als Ahuna Mons. Ook het heldere materiaal in de hellingen kunnen wetenschappers nog niet plaatsen.

Model

"Niemand verwachtte een berg op Ceres, en zeker niet zo één als Ahuna Mons", aldus onderzoeksleider Chris Russell. "We hebben nog steeds geen bevredigend model dat het ontstaan van de berg kan verklaren."

De ruimtesonde Dawn cirkelt inmiddels al ruim een jaar rond dwergplaneet Ceres. Het is het eerste ruimtevaartuig dat rondjes heeft gedraaid rond twee verschillende planeten in ons zonnestelsel. De sonde bevond zich tussen 2011 en 2012 in een baan rond de protoplaneet Vesta.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie