Aantal orang-oetans op Sumatra hoger dan gedacht

Het aantal Sumatraanse orang-oetans in het wild is beduidend groter dan tot nu toe werd aangenomen. Door voortdurende ontbossing en stroperij worden de dieren echter wel bedreigd.

Dat blijkt uit een recent onderzoek, gedaan door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam Serge Wich.

Om de bescherming van orang-oetans effectief te plannen, is een exacte schatting nodig van het aantal dat in het wild leeft. Bij een vorige schatting werden 6.600 Sumatraanse orang-oetans geteld.

Het team onder leiding van Wich kwam tot een hoger aantal en telde maar liefst 14.600 mensapen. Dit verschil komt doordat in eerdere tellingen niet alle leefgebieden van de dieren op Sumatra zijn meegenomen, meldt de UvA.

Bedreigd

Stropers en ontbossing zorgen ervoor dat de mensaap wordt bedreigd. De populatie van orang-oetans op Sumatra zal de komende jaren waarschijnlijk afnemen als de ontbossing doorgaat in het huidige tempo.

Volgens de onderzoekers zou in 2030 bijna een derde van alle Sumatraanse orang-oetans uitgestorven kunnen zijn. Daarom vragen ze de Indonesische overheid en provinciale besturen om maatregelen te nemen.

Door milieu-eisen te stellen moet de negatieve impact van ontbossing op het leefgebied van de orang-oetan afnemen. '’Een moeilijke taak maar we hopen allemaal dat we het tij voor de Sumatraanse organg-oetan kunnen keren'', aldus Wich.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie