Britse wetenschappers werken aan het grootste drijvende zonnepark van Europa. 

Het gaat om 23.000 aan elkaar gehechte zonnepanelen die op het waterreservoir Queen Elizabeth II nabij Heathrow zullen gaan drijven.

Dat meldt BBC News.

Het ponton krijgt een grootte van acht voetbalvelden (57.500 vierkante meter) en zal 5,8 miljoen kilowattuur aan stroom per jaar gaan opleveren. Dat is te vergelijken met de stroom die 1800 huishoudens gemiddeld jaarlijks verbruiken.   

Record

De stroom die wordt opgewekt met het het vlot van zonnepanelen zal worden gebruikt door het waterbedrijf Thames Water om water te distribueren naar steden in de omgeving. De drijvende constructie moet eind maart af zijn. Op dit moment worden de eerste zonnepanelen al op het wateroppervlak gelegd.    

Met het project verbreekt Groot-Brittannië een zonnepanelen-record. "Dit zal heel even het grootste drijvende zonnepark ter wereld zijn", verklaart Angus Berry, projectleider van het bedrijf Thames Water in The Guardian. "Op dit moment zijn er een paar grotere parken onder constructie in de rest van de wereld, maar wij gaan voorlopig aan de leiding."

Stuwmeer

Het grootste drijvende zonnepark ter wereld zal binnen enkele maanden echter in Japan liggen. Daar legt het elektronicabedrijf Kyocera de laatste hand aan een vlot van zonnepanelen dat 180.000 vierkante meter in beslag zal nemen op het Yamakura-stuwmeer. 

De constructie op het Queen Elizabeth II waterreservoir blijft daarna wel het grootste drijvende zonnepark van Europa.