Het is verrassend lawaaiig in de Marianentrog, de diepste plek in de wereldzeeën. 

In de 11 kilometer diepe kloof ten oosten van de eilandengroep Marianen in de Grote Oceaan zijn regelmatig geluiden van aardbevingen, tyfonen en walvissen te horen.

Ook het geronk van scheepsmotoren dringt door tot het diepste punt van de kloof. Dat melden onderzoekers van Oregon State University.

De wetenschappers lieten een waterdichte geluidsrecorder (verpakt in titanium) zakken tot vlak boven de bodem van de Marianentrog (10,9 km diepte). Vervolgens maakten ze drie weken lang geluidsopnames.

Constant geluid

Toen de wetenschappers de opnames terugluisterden, werden ze verrast door allerlei geraas en geronk. "Je zou denken dat het diepste deel van de oceaan één van de rustigste plekjes op aarde zou zijn", verklaart onderzoeker Robert Dziak op nieuwssite EurekAlert. "Maar er is bijna constant geluid te horen van natuurlijke of door mensen gemaakte bronnen."

De wetenschappers herkenden bijvoorbeeld het geluid van aardbevingen, gezang van balijnwalvissen en het geraas van een tyfoon. "Er was ook veel lawaai te horen van schepen, die waren te herkennen aan het ronkende geluid dat de scheepsschroeven maken", aldus Dziak.  

Windvlagen

Zelfs geluiden van boven het wateroppervlak drongen door tot op 11 kilometer diepte, zoals het gerommel van golven en windvlagen. "Geluid wordt op grote diepte niet zo zwak als je zou denken, zelfs niet als je zo ver van de bron zit", aldus Haru Matsumoto.

Wetenschappers zijn van plan om het onderzoek in 2017 te herhalen, dan zullen er ook camerabeelden worden gemaakt in de Marianentrog.