Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
muizen

'Wetenschappers vermelden geslacht van proefmuizen vaak niet'

Wetenschappers vermelden het geslacht en de leeftijd van proefmuizen vaak niet in studies. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

In ongeveer de helft van alle studies waarbij muizen als proefdieren worden gebruikt, wordt niet beschreven of het gaat om mannetjes of vrouwtjes en hoe oud de dieren zijn.

Toch kan het geslacht en de leeftijd van de proefdieren invloed hebben op de uitkomsten van studies naar bijvoorbeeld medicijnen.

Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Scannen

De onderzoekers scanden met speciale software de tekst van meer dan 15.000 studies met proefmuizen, die werden uitgevoerd tussen 1994 en 2014. Voor de jaren negentig werd vrijwel nooit informatie gegeven over het geslacht en de leeftijd van de dieren. 

Tussen 1990 en 2010 verbeterde de informatievoorziening, maar die verbetering lijkt niet door te zetten. 

In het meest recente onderzoeksjaar (2014) dat werd meegenomen in de studie werd slechts in 50 procent van de onderzoeken met proefdieren vermeld of het om mannetjes of vrouwtjes ging.

De precieze uitkomsten van de studie worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Verschillen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mannelijke en vrouwelijk muizen soms verschillend reageren op medicijnen.

Een studie in het vakblad Nature Neuroscience toonde vorig jaar bijvoorbeeld aan dat een geneesmiddel waarmee bepaalde immuuncellen van muizen werden onderdrukt, leidde tot pijnvermindering bij mannetjes maar niet bij vrouwtjes.  

Verplicht

Volgens de onderzoekers kunnen dit soort verschillen tot op zekere hoogte verklaren waarom klinische testen van medicijnen af en toe mislukken.

Proeven op menselijke proefpersonen pakken soms verkeerd uit nadat een medicijn eerst wel succesvol op dieren is getest. 

Het Amerikaanse National Institute of Health heeft al aangekondigd dat het wetenschappers voortaan verplicht gaat stellen om informatie over het geslacht van proefmuizen te vermelden in studies.


Lees meer over:

muizen

Aanbevolen artikelen