Wetenschappers hebben voor het eerst een radioflits uit het heelal waargenomen, die zichzelf regelmatig lijkt te herhalen.  

Het gaat om een radiosignaal dat afkomstig is van een bron buiten de Melkweg.

Sinds 2012 is de mysterieuze radioflits al elf keer opgevangen met de grootste radioschotel ter wereld.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Uitbarstingen

Dit soort radioflitsen uit de ruimte zijn al lange tijd een mysterie voor sterrenkundigen. Meestal treden de signalen slechts eenmalig op.

Veel wetenschappers nemen daarom aan dat de oorzaak ligt bij kortdurende gebeurtenissen in de ruimte met een grote impact, zoals uitbarstingen van sterren die aan het einde van hun levensduur zijn.

De steeds opnieuw optredende ruimteflits suggereert echter dat er ook regelmatig terugkerende oorzaken moeten zijn. Het mysterieuze radiosignaal wordt gemiddeld eens in de paar maanden opgevangen met de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de grootste radioschotel ter wereld (zie afbeelding). 

Neutronenster

Om de herkomst van het signaal te achterhalen willen wetenschappers de Puerto-Ricaanse telescoop gaan verbinden met andere grote telescopen

Op die manier zou een soort virtuele supertelescoop worden gecreërd die meer informatie kan verzamelen over de precieze locatie van waaruit de radioflits wordt uitgezonden.

Hoofdonderzoekster Laura Spitler heeft al een vermoeden van de oorzaak, meldt Nature News. Ze denkt dat het terugkerende ruimtesignaal wordt veroorzaakt door een neutronenster, een geïmplodeerde ster die regelmatig heldere flitsen uitzendt.