Het menselijk brein zou waarschijnlijk goed reageren op teleportatie, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Wanneer mensen van de ene naar de andere omgeving worden geteleporteerd in virtual reality lijken hun hersenen niet in de war te raken.

Het belangrijkste hersengebied voor navigatie vertoont dezelfde soort activiteit als wanneer mensen op een traditionele manier van de ene naar de andere locatie reizen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië Davis in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Virtual 

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen een virtuele omgeving te laten verkennen op de computer. In deze omgeving kwamen ze een teleportatie-apparaat tegen. Ze werden aangemoedigd in dat apparaat te stappen en zich naar een andere omgeving te laten teleporteren (zie filmpje). Tijdens de teleportatie ging het beeld van de computer tijdelijk op zwart.

Alle proefpersonen die deelnamen aan het experiment hadden epilepsie. Om die reden waren er al elektroden in hun brein geïmplanteerd. Van deze elektroden maakten de onderzoekers gebruik om de reactie van het hersengebied hippocampus te meten tijdens de teleportatie.

Trillingen

Normaal gesproken zendt de hippocampus lichte trillingen uit wanneer mensen zich van de ene naar de andere locatie begeven. Deze specifieke vorm van hersenactiviteit tijdens het reizen raakte niet verstoord op het moment dat de deelnemers aan het onderzoek virtueel werden geteleporteerd.

Het onderzoek werd slechts uitgevoerd met drie proefpersonen, omdat mensen met geïmplanteerde elektroden in hun brein niet gemakkelijk te vinden zijn. De trillingen in de hippocampus konden door de elektroden echter veel nauwkeuriger worden gemeten dan bij traditionele hersenonderzoeken.

Uit de studie kan volgens hoofdonderzoeker Arne Ekstrom dan ook worden afgeleid dat het menselijk brein geschikt is voor teleportatie.