De NASA, de luchtvaart- en ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten, werkt aan een supersonisch passagiersvliegtuig.

De NASA heeft vliegtuigbouwer Lockheed Martin opdracht gegeven het supersonische toestel te ontwikkelen. Dat moet stiller worden dan zijn voorgangers. Het project heet Quiet Supersonic Technology, afgekort QueSST. Lockheed Martin krijgt de komende anderhalf jaar omgerekend ruim 18 miljoen euro voor de eerste ontwerpen en experimenten. Die ideeën moeten daarna worden gebruikt om het toestel verder te ontwikkelen. Rond 2020 zal de eerste testvlucht zijn.

Het vliegtuig zal ongeveer half zo groot als een gebruikelijk passagiersvliegtuig zijn. De vorm is nog niet bekend, maar de NASA wil af van het gebruikelijke ontwerp van ,,een buis met vleugels''. Die innovatie moet ,,brandstofgebruik, uitstoot en geluid verminderen''.

De Sovjet-Unie had als eerste een supersonisch vliegtuig, de Toepolov Tu-144. In de jaren zestig bouwden Frankrijk en Groot-Brittannië de Concorde, het bekendste snelle vliegtuig. Dat maakte in 1969 zijn eerste vlucht. Een Concorde haalde in 1996 een recordsnelheid van meer dan 1900 kilometer per uur. Een vlucht tussen New York en Londen duurde daardoor maar een paar uur. Een kaartje was echter prijzig. Na een vliegramp bij Parijs in 2000 en vanwege de stijgende kerosineprijzen werden de toestellen voorgoed aan de grond gezet.