Neanderthalers gebruikten 50.000 jaar geleden waarschijnlijk een speciale stof om vuur te maken. Het gebruik ervan is niet bekend bij jagers en verzamelaars nu. Dat toont hun ''kennis en inzicht''.

Archeologen van de universiteiten in Leiden en Delft melden dat maandag. Ze keken naar blokjes mangaandioxide die waren gevonden bij opgravingen in de Dordogne in Frankrijk. Tot nu toe werd gedacht dat de Neanderthalers het zwarte spul gebruikten om bijvoorbeeld hun lichamen mee te versieren. Maar daar zijn gemakkelijkere middelen voor.

Bovendien werden de blokjes vooral gevonden naast vuurplaatsen. Uit proeven bleek dat mangaandioxide ervoor zorgt dat hout eerder vlam vat. ''Het verlaagt de temperatuur die nodig is voor ontbranding van 460 naar 350 graden. Het wordt makkelijker om vuur te maken en het vuur blijft beter branden'', zegt onderzoekster Marie Soressi.

Mangaandioxide is overal in de Dordogne te vinden. ''Maar het is een zachte steen. Het brandt niet uit zichzelf. Ze kunnen dus niet in de natuur hebben gezien dat het brandde. Ze moeten het zelf hebben ontdekt'', aldus Soressi.