Het heelal zal mogelijk over enkele miljarden jaren uit elkaar scheuren. Over 2,8 miljard jaar kan de uitdijing van het heelal zo sterk zijn versneld door door donkere energie, dat er een scheuring zal optreden in de ruimtetijd.

Het heelal zal in dat geval ophouden te bestaan. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Lissabon in een nieuwe studie.

Sterrenkundigen speculeren al langer over het einde van het universum, omdat het heelal zich met toenemende snelheid uitbreidt.

In theorie kunnen sterrenstelsels en zelfs individuele sterren door deze expansie uit elkaar worden getrokken en doven. Ook de aarde zou uiteindelijk uit elkaar kunnen vallen.

Dovende sterren

De Portugese onderzoeker Diego Sáez-Gómez deed een poging om te bepalen wanneer deze 'Grote Scheuring' zich op z'n vroegst kan voltrekken.   

Met een computermodel simuleerde hij de uitdijing van het heelal. In deze simulatie verwerkte hij de nieuwste gegevens over ruimteverschijnselen waarmee donkere energie kan worden gemeten, zoals supernova's (exploderende sterren).

Eeuwigheid

Uit het onderzoek blijkt dat het heelal niet eerder uit elkaar kan scheuren dan dan over 2,8 miljard jaar. Voorlopig hoeft de mensheid dus niet te vrezen voor de Grote Scheuring. "We zijn veilig", verklaart Sáez-Gómez op nieuwssite New Scientist.

Het is volgens hem ook mogelijk dat de scheuring nog veel langer op zich laat wachten. "Het kan nog tot in de eeuwigheid duren", aldus de sterrenkundige.