Mannelijke gorilla's lijken te zingen als ze voedsel nuttigen. De dieren stoten langgerekte lage tonen uit, of maken een serie korte hoge geluiden tijdens het eten. 

Met dit 'gezang' drukken de apen waarschijnlijk uit dat ze tevreden zijn met het voedsel en laten aan hun groepsgenoten weten dat het etenstijd is. Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twee groepen laaglandgorilla's te volgen in de tropische regenwouden van Congo. 

Ze maakten veel geluidsopnames van de apen en ontdekten dat de dominante mannetjes vaak dezelfde geluiden uitstootten als ze hun favoriete voedsel vonden, zoals waterplanten, zaden en bloemen. Door te 'hummen' en te neuriën leken ze de rest van de groep aan te moedigen om ook te gaan eten.

Video: Gorilla's zingen tijdens eten

Gorilla's zingen tijdens het eten
Gorilla's zingen tijdens het eten

Taal

"Het dominante mannetje neemt vaak beslissingen voor de rest van de groep", verklaart hoofdonderzoekster Eva Luef op nieuwssite New Scientist. "We denken dat hij door te zingen de andere groepsleden informeert: we gaan nu eten."

Luef vermoedt dat menselijke taal ook ooit is voortgekomen uit dit soort basale klanken met een specifieke betekenis. Het onderzoek naar het gezang van de gorilla's kan volgens haar dan ook nieuwe inzichten bieden in het ontstaan van taal.