Wetenschappers hebben voor het eerst de bron van een mysterieuze radioflits uit het heelal gelokaliseerd. 

Het gaat om een hevige uitbarsting van radiostraling die slechts een duizendste van een seconde duurde en op 18 april 2015 werd opgevangen door een telescoop in Australië.

De radioflits werd waarschijnlijk veroorzaakt door twee botsende neutronensterren in een ver sterrenstelsel.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Telescopen

In de uren na de detectie van de radioflits met een telescoop in de Australische stad Parkes, werden telescopen over de hele wereld ingezet om de bron van de straling te bepalen.

Dat grootschalige onderzoek was succesvol. Met behulp van de zogenoemde Subaru-telescoop op Hawaï werd achterhaald dat de radioflits afkomstig was uit een ellipsvormig sterrenstelsel op ongeveer 6 miljard lichtjaar afstand van de aarde.

Elliptische sterrenstelsels zijn zeer oud. Er komen veel zogenoemde neutronensterren voor. Dat zijn sterren die zich in het laatste stadium van hun levensduur bevinden. Waarschijnlijk ontstond de radioflits door een botsing van twee van neutronensterren.

Materie

Nu bekend is welke afstand de radioflits heeft afgelegd door het heelal kan het signaal worden gebruikt om te berekenen hoe veel materie de straling is gepasseerd onderweg naar de aarde, zo meldt Nature News.

Astronomen vermoeden dat het heelal voor ongeveer 5 procent uit gewone materie bestaat en voor de rest uit donkere energie en donkere materie. Maar tot nu toe is slechts de helft van alle gewone materie waargenomen.

De metingen met behulp van de radioflits bevestigen echter dat de 'vermiste' materie echt moet bestaan.