Amerikaanse wetenschappers zijn bezig om een computersysteem te ontwikkelen dat grootschalige bomenkap in het tropisch regenwoud binnen enkele uren kan detecteren op satellietbeelden. 

De software kan minimale veranderingen herkennen op beelden van bossen of regenwouden, meldt nieuwssite Nature.

Als er bijvoorbeeld een weg wordt aangelegd tussen de bomen door, heeft het systeem dat binnen enkele uren in de gaten. Met het nieuwe systeem hopen ze een soort online waarschuwingssysteem voor bomenkap te creëren.

De wetenschappers van de Universiteit van Maryland maken op dit moment al gebruik van satellieten om bomenkap in bossen over de hele wereld te detecteren. Ze publiceren elk jaar nieuwe kaarten om gebieden zichtbaar te maken waarin ontbossing heeft plaatsgevonden.

Waarschuwingen

Binnen enkele uren nadat ontbossing heeft plaatsgevonden in een gebied willen de wetenschappers waarschuwingen publiceren op internet. De details van hun methode zullen ze binnenkort uit de doeken doen in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters.

De 'bomenkap-alerts' worden getoond op de website van de natuurorganisatie Global Forest Watch op een grote wereldkaart. Als er in een bepaald gebied ontbossing plaats, verschijnen op die plek rode pixels.

Beperkingen

Wel kent het systeem nog enkele beperkingen. De satellieten die worden gebruikt om bomenkap te detecteren, kunnen geen scherpe beelden maken bij bewolking. Dat betekent dat bijvoorbeeld het Amazonegebied niet goed in de gaten kan worden gehouden in de regentijd.

Ook kan bomenkap niet worden gedetecteerd als het bladerendak van het regenwoud intact blijft, zoals bij de selectieve kap van bepaalde boomsoorten.

Nut

De grote vraag is verder wat het nut van de 'bomenkap-alerts' is. "We zullen ontbossing sneller detecteren, maar wat doen we er vervolgens mee?", vraagt onafhankelijk onderzoeker Carlos Souza zich af.

Hij hoopt dat lokale stammen in bijvoorbeeld het Amazonegebied kunnen worden getraind om waarschuwingen van het satellietsysteem te checken op de juiste locatie in het regenwoud.