Rifhaaien eten opvallend kleine maaltijden, zo blijkt uit een nieuwe studie. De meeste prooien van de roofvissen zijn volgens de wetenschappers niet groter dan een cheeseburger.

In de maag van rifhaaien worden vaak kleine dieren aangetroffen zoals weekdieren, zee-egels en krabben. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs

Bij het onderzoek werden de magen van verschillende soorten overleden rifhaaien leeggepompt. De inhoud werd nauwkeurig onderzocht. Verrassend genoeg hadden de meeste dieren maar weinig gegeten.

"We waren verbaasd dat we veel kleine prooien vonden, zoals vissen, zee-egels, zeeslangen, krabben, maar vaak ook helemaal niets", verklaart hoofdonderzoekster Ashley Frisch op nieuwssite EurekAlert.

De resultaten suggereren volgens hem dat rifhaaien heel onregelmatig en opportunistisch eten. "En vooral kleine hapjes."

Mensen

Verder blijkt het maagweefsel van de haaien te lijken op dat van kleinere roofvissen, zoals keizersvissen en snappers. Dat suggereert dat ze op ongeveer dezelfde prooien jagen.

Rifhaaien staan dus niet aan de top van de voedselketen in de oceanen, zoals lang werd aangenomen "De echte toproofdieren zijn tijgerhaaien en hamerhaaien", verklaart onderzoek Justin Rizzari. "Maar ook mensen."