Archeologen hebben vlakbij de Britse plaats Peterborough het tot op heden oudste gevonden wiel in Groot-Brittannië opgegraven. 

Het gaat om een houten wiel dat waarschijnlijk ooit aan een wagen voor twee personen zat die werd voorgetrokken door een paard. Het wiel heeft een diameter van een meter en is naar schatting vervaardigd in het jaar 1100 voor Christus, meldt BBC News. Het is het oudste exemplaar van hout dat ooit is gevonden in Engeland.

Archeologen stuitten op het wiel bij de opgraving van een boerendorpje uit de bronstijd in het graafschap Cambridgeshire. De botten en stukken hout zijn bewaard gebleven in het slib van een rivier. 

Het wiel werd gevonden dichtbij een houten vloer van één van de huizen. Vermoedelijk is het wiel daar destijds binnengebracht voor reparatie. Ook werd op de vindplaats een skelet van een paard aangetroffen. "Mijn gevoel zegt me dat hier drieduizend jaar geleden een wagen geparkeerd stond op een stuk land, met één ontbrekend wiel", verklaart hoofdonderzoeker Mark Knight de vondst in de Britse krant The Guardian.

Nederland

Tijdens het Britse project 'Must Farm' zijn al verschillende primitieve boerderijen en skeletten van mensen en dieren opgegraven. In Nederland zijn echter veel oudere wielen gevonden dan deze versie in Engeland. Zo zijn in de veengrond van Drenthe en Friesland houten exemplaren opgegraven die vermoedelijk rond 2600 voor Christus zijn vervaardigd.