Door Einstein voorspelde 'zwaartekrachtgolven' aangetoond

Een groep van duizend wetenschappers uit zestien landen heeft na jaren onderzoek kunnen vaststellen dat zwaartekrachtgolven bestaan, zoals Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde. 

De wetenschappelijke doorbraak werd donderdag bekendgemaakt op een persconferentie van de National Science Foundation (NSF).

De met speciale detectoren aangetoonde zwaartekrachtgolven zijn ontstaan door een botsing tussen twee zwarte gaten en de golven deden er een miljard jaar over om de aarde te bereiken. 

De geruchten dat er iets bijzonders was gevonden, gingen al weken rond. Natuurkundigen uit Amsterdam en sterrenkundigen uit Nijmegen waren ook betrokken bij het mogelijk baanbrekende onderzoek.

Belangrijk

Hoewel we in het dagelijks leven niets merken van zwaartekrachtgolven, zijn ze zeer belangrijk. Wanneer er een grote schok in het heelal is, zoals het ontploffen van een ster, trilt de 'ruggengraat' van het heelal. De energie wordt alle kanten op geslingerd, vergelijkbaar met de golven na een steen in een vijver. Die rimpelingen zijn de zwaartekrachtgolven.

De golven bevatten informatie over de bron ervan, bijvoorbeeld de oerknal, en daarmee over het ontstaan van alles. 

De zwaartekrachtgolven zijn de heilige graal van de wetenschap. Eerder vonden Europese natuurkundigen het Higgs-boson, een miniem deeltje dat zo belangrijk is dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd. Dat leidde een jaar later tot de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Donkere materie, een ander fundamenteel mysterie, is nog niet gevonden.

Video: Zwaartekrachtgolven uitgelegd

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie