'Wolven huilen in verschillende dialecten'
Elke wolvensoort is te herkennen aan zijn gehuil door een specifieke toonhoogte of patroon van verschillende geluiden.
Deze dialecten kunnen worden gebruikt bij het lokaliseren van wolvensoorten in het wild op basis van gehuil, maar bieden mogelijk ook nieuwe inzichten in het ontstaan van taal bij mensen.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.
De wetenschappers analyseerden bij hun studie geluidsopnames van meer dan tweeduizend huilende wolven, jakhalzen en gedomesticeerde honden.
Alle verschillende soorten van deze hondachtigen bleken een min of meer uniek huilgeluid te maken. Zo maakt de Amerikaanse wolf zware lage geluiden tijdens het huilen. De ernstige bedreigde rode wolf stoot een veel hoger gehuil uit.
Boerderij
Volgens hoofdonderzoeker Arik Kershenbaum biedt de ontdekking van de verschillende 'huildialecten' nieuwe mogelijkheden om wolven te beschermen. Zo kunnen geluiden van verschillende soorten wolven in het wild beter worden herkend op basis van de nieuwe bevindingen. Dat kan helpen bij tellingen.
Ook kunnen wolven mogelijk uit de buurt worden gehouden van boerderijen waar ze het risico lopen te worden neergeschoten. Boeren zouden bijvoorbeeld opnames van territoriaal gehuil van hun soortgenoten kunnen afspelen op weilanden.
Taal
Kershenbaum bestudeert de dialecten van wolven echter ook om het ontstaan van taal beter te begrijpen. "De taal van wolven lijkt natuurlijk niet op die van ons, maar hun sociale structuur heeft wel veel weg van die van mensen", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.
Het analyseren van wolvengehuil is volgens hem de ideale manier om er achter te komen hoe taal in de loop van de evolutie is ontstaan. Ooit communiceerden mensen mogelijk op ongeveer dezelfde manier: met gebrul en geschreeuw dat een steeds specifiekere betekenis kreeg.
"Ik denk dat we veel kunnen leren over de vroege evolutie van ons taalgebruik door de vocalisaties te bestuderen van dieren die zich sociaal gezien op ongeveer dezelfde manier gedragen."