Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sneeuwklokjes in Limburg

'Voorjaar in natuur anderhalve maand eerder begonnen'

Het voorjaar van 2016 is anderhalve maand eerder begonnen dan normaal. Vanwege de stijgende temperaturen is het groeiseizoen de afgelopen vijftien jaar gemiddeld bijna een maand langer dan vijftig jaar geleden. 
Door: NU.nl

Volgens de Natuurkalender komt dit door de sterk gestegen temperaturen die steeds vaker voorkomen. Bij winterbloeiers als de hazelaar en het sneeuwklokje zijn de veranderingen het grootst, zo schrijft bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen op Nature Today.

"Als we het aantal dagen vervroeging van de planten in de winter optellen bij het aantal dagen vertraging van de herfst, dan zien we dat het groeiseizoen de afgelopen vijftien jaar 26 dagen langer duurde dan vijftig jaar geleden", schrijft de bioloog.

De ontwikkeling van de lenteplanten vond de afgelopen vijftien jaar gemiddeld twaalf dagen eerder plaats dan normaal. Net als de lente laat ook de zomer een gemiddelde vervroeging van twaalf dagen zien.

De Natuurkalender verzamelt sinds vijftien jaar jaarlijks terugkerende verschijningen in de natuur. Tot nu toe had 2008 het vroegste voorjaar. De ontwikkeling van planten begon toen gemiddeld 33 dagen eerder dan normaal.

Aanbevolen artikelen