Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
antilope

Primitieve antilope had 'vuvuzela' in schedel

Een primitieve antilope uit Afrika had een vreemd buisvormig orgaan in zijn schedel, dat werkte als een soort vuvuzela.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gnoe-achtige dier, dat ongeveer 200.000 jaar geleden leefde, maakte waarschijnlijk zeer lage geluiden met behulp van de s-vormige buis, die was verbonden met zijn neus.

Het lawaai dat de antilope maakte met het orgaan was vermoedelijk op grote afstand te horen door soortgenoten, maar ondetecteerbaar voor andere dieren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Vreemd

De eerste schedels van de antilopes met de buisvormige organen in hun schedel werden al in 1938 opgegraven op het Keniaanse eiland Rusinga. De soort kreeg destijds de naam Rusingoryx atopocranion, wat vrij vertaald 'antilope met vreemde schedel uit Rusinga' betekent.

De Amerikaanse wetenschappers hebben nu voor het eerst CT-scans van de oude schedels gemaakt. Uit hun onderzoek blijkt dat een luchtstroom door de holle buis bij de neus van de antilopes een geluid moet hebben geproduceerd met een frequentie van 248 tot 746 trillingen per seconde.

Geheim

Daarmee zou de roep van het dier qua frequentie zijn te vergelijken met het geluid van de vuvuzela, een Afrikaans blaasinstrument dat populair werd tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. 

Soortgenoten van de antilopes konden de trillingen van de roep waarnemen op 10 kilometer afstand, zo meldt nieuwssite Science Now. Het gehoor van de antilopen was namelijk zeer geschikt voor het opvangen van geluiden met een lage frequentie.

De roep van de dieren was volgens de wetenschappers waarschijnlijk niet te horen voor roofdieren. De gnoe-achtigen konden dus min of meer in het geheim met elkaar communiceren.

Aanbevolen artikelen