Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
orang-oetan

Eerste moord waargenomen bij orang-oetans

Wetenschappers hebben voor het eerst een moord waargenomen bij orang-oetans.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Een vrouwelijke orang-oetan genaamd Sidony werd in het Indonesische natuurreservaat Maras aangevallen door twee soortgenoten: een mannetje en een vrouwtje.

Sidony werd uiteindelijk onder de ogen van biologen doodgebeten door het vrouwtje.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Seks

De aanleiding van het dodelijke ongeval is nog onduidelijk. Het agressieve vrouwtje genaamd Kondor had vlak voordat ze de moord beging seks met haar partner, Ekko.

Tijdens de daad kwam Sidony voorbij, een wat ouder vrouwtje. In eerste instantie leek het koppeltje alleen vluchtig in haar richting te kijken en verder te gaan met paren. Maar na een aantal minuten rukte Kondor zich los van Ekko en begon ze Sidony te bijten. Haar partner schoot haar te hulp bij de aanval.

Uiteindelijk werd het koppeltje weggejaagd door een vierde orang-oetan, een mannetje met de naam Guapo. Maar zijn hulp kwam te laat voor Sidony. De vrouwelijke aap was al dodelijk gewond geraakt.

Bomenkap

De biologen die het incident tijdens hun veldwerk bij toeval waarnamen, hebben geen verklaring voor de moord. Tot nu toe werden orang-oetans gezien als de meest vredelievende apensoort. Nog nooit eerder was er een moord waargenomen. 

"Het was een grote verrassing", verklaart Anna Marzec van de Universiteit van Zürich op nieuwssite New Scientist.  "We hadden nog nooit iets als dit gezien."

Kind

Kondor had een aantal dagen voor haar aanval wel een kind verloren. De wetenschappers speculeren dat die gebeurtenis haar mogelijk heeft aangezet tot de moord.

De biologen wijzen echter ook op de aanhoudende bomenkap in het natuurreservaat Maras. Daardoor leven er steeds meer orang-oetans in een relatief klein gebied. Mogelijk ontstaan er daardoor hevige conflicten tussen de dieren. "We moeten goed in de gaten houden of dit soort incidenten nu vaker gaan voorkomen", aldus Marzec.

Aanbevolen artikelen