Vrouwen zijn zeer vatbaar voor een zogenoemde besmettelijke geeuw, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als vrouwen iemand anders zien gapen, zijn ze eerder geneigd om dat gedrag onbewust te kopiëren dan mannen. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De neiging om een geeuw over te nemen, wordt door wetenschappers beschouwd als een teken van empathie.

Restaurant

De Italiaanse wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door tientallen proefpersonen met hun toestemming te observeren in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het kantoor waar ze werkten of tijdens een etentje in een restaurant. Als iemand spontaan gaapte, begonnen de onderzoekers te filmen en legden ze vast welke personen in de ruimte het geeuwgedrag kopieerde. 

"We speelden een beetje voor Big Brother", verklaart hoofonderzoekster Elisabetta Palaggi op de nieuwssite USA Today. "We maakten gebruik van elke gaapsituatie die zich voordeed."

Empathie

In vijf jaar tijd filmden de onderzoekers meer dan 4.000 gevallen waarbij mensen een geeuw van iemand anders 'overnamen'. Vrouwelijke proefpersonen bleken dit gedrag vaker te vertonen dan mannen.

Gemiddeld kopiëren vrouwen een geeuw van vrienden, familieleden en kennissen in 55 procent van alle gevallen. Bij mannen ligt dat percentage rond de 40 procent.

Volgens de onderzoekers suggereert die bevinding dat vrouwen iets empathischer zijn dan mannen. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat mensen het gaapgedrag van anderen eerder kopiëren als ze zich kunnen inleven in hun gevoelens.  

Gezichtsuitdrukkingen

De wetenschappers vermoeden dat vrouwen in de loop van de evolutie door traditionele taken zoals het opvoeden van kinderen meer gericht zijn op de gezichtsuitdrukkingen en emoties van anderen.

"Vrouwen zijn daardoor gemiddeld genomen waarschijnlijk iets empathischer", verklaart Palaggi in de Britse krant The Independent. "Onze vraag was of we dat zouden konden zien aan de mate waarin vrouwen worden besmet door een geeuw in hun omgeving. Het antwoord is ja."