Zangvogels lijken hun liedjes te repeteren tijdens hun overwinteringsperiode in Afrika.

Mannelijke zangvogels die de meest complexe liedjes zingen om vrouwtjes te verleiden, fluiten deze melodieën ook volop tijdens de wintermaanden als ze niet op zoek zijn naar een partner.

Waarschijnlijk scherpen de vogels in deze periode hun zangkunsten aan en oefenen ze alvast nieuwe melodieën voor het broedseizoen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift The American Naturalist.

Kleuren

Wetenschappers verbazen zich al langer over het feit dat in zangvogels tijdens hun overwinteringsperiode in Afrika vaak volop zingen terwijl het op dat moment geen broedseizoen is.

De Britse wetenschappers vergeleken het gedrag van 57 soorten tijdens hun verblijf op het zuidelijk halfrond. Ze ontdekten een sterk verband tussen de complexiteit van de liedjes van zangvogels en de mate waarin de dieren 's winters hun zangkunsten vertoonden.

Felgekleurde zangvogels zoals goudvinken bleken relatief weinig te zingen in de winter. Vogels met doffere kleuren zoals de grote karekiet en de tuinfluiter brachten juist vaak liedjes ten gehore in Afrika. 

Uiterlijk

Volgens hoofdonderzoekster Marjorie Sörensen is dat goed verklaarbaar. Vogels met veel kleuren gebruiken namelijk vooral hun uiterlijk om een partner aan te trekken en zingen relatief eenvoudige liedjes. Zangvogels met doffere kleuren moeten zich meer onderscheiden met hun gezang.

Waarschijnlijk 'repeteren' deze dieren hun liedjes daarom in de winter. Sörensen acht het goed mogelijk dat deze vogels nieuwe melodieën componeren in Afrika. "Misschien horen ze bepaalde geluiden in Afrika en voegen ze die toe aan hun repertoires", verklaart ze op nieuwssite New Scientist. "Of misschien oefenen de vogels hun liedjes gewoon voor het nieuwe broedseizoen."