Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Archeologen vinden oudste vermelding van koninkrijk Oman

Belgische onderzoekers van het Jubelparkmuseum in Brussel hebben een inscriptie blootgelegd die bewijst dat het koninkrijk van Oman al in de derde eeuw voor Christus bestond.
Door: ANP

De belangwekkende ontdekking is gedaan in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), meldt het museum maandag.

Een team onder leiding van Bruno Overlaet, conservator van het museum, trof de inscriptie op 17 december aan op de archeologische site van Mleiha, in het centrum van de VAE.

Het team was aan het werk in twee ondergrondse grafkamers waarboven ooit een kubusvormig monument prijkte. De met grote rotsblokken opgebouwde kamers herbergden in vroegere tijden de overledenen en hun grafschriften.

Identiteit

De gevonden inscriptie is tweetalig en geschreven in het Aramees en Oud-Zuid-Arabisch. De tekst vermeldt de identiteit en de familielijn van de overledene en de datum waarop het monument werd opgericht.

''De inscriptie bevat de oudste vermelding van Oman en bewijst dat het koninkrijk al bestond in de late derde eeuw voor Christus'', aldus het museum. ''Tot nog toe dateerde de oudste vermelding van Oman uit de eerste eeuw na Christus."

Aanbevolen artikelen