Wetenschappers hebben een prehistorische spinachtige met een erectie ontdekt in een stuk barnsteen. 

Het gaat om een hooiwagen die 99 miljoen jaar geleden op het punt stond om te copuleren met een andere hooiwagen die ook is gevangen in het stuk gefossiliseerde hars.

Aangezien deze spinachtige dieren het beste kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun geslachtsdelen, biedt de vondst nieuwe inzichten in de evolutie van spinachtigen.

Dat melden Duitse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Natürwissenschaften.

Krijt

Het stuk barnsteen met de twee copulerende beesten werd al in 2005 ontdekt in een mijn in Myanmar. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het gaat om twee spinachtigen die veel weg hebben van moderne hooiwagens, maar leefden in het prehistorische tijdperk Krijt.

Waarschijnlijk zijn de dieren tijdens de daad bedolven geraakt onder boomhars die uit bomen naar beneden droop tijdens een grote bosbrand. Deze hars versteende tot barnsteen en vormt nu een soort tijdcapsule.

Het mannetje had een erectie op het moment dat hij werd bedolven onder de hars. Dat is zeer bijzonder. De meeste spinachtigen hebben namelijk een 'uitschuifbare' penis die zich meestal binnenin hun lichaam bevindt.

Ogen

Aan de hand van de erectie van de gefossiliseerde hooiwagen hebben de wetenschappers bepaald dat het gaat om een soort die vandaag de dag niet meer voorkomt, zo meldt nieuwssite Science Now.

De penis heeft namelijk een bijzondere spatelvormige top.  Bij moderne hooiwagens is zo'n penisvorm nog nooit waargenomen. Verder heeft de prehistorische soort ook bijzonder grote ogen.

Het is nog onduidelijk wanneer de prehistorische hooiwagens zijn uitgestorven en waarom.