'Babyloniërs konden snelheid van Jupiter al berekenen'

Geleerden in het oude Babylonië konden al voor het begin van de jaartelling al berekenen hoe snel de planeet Jupiter langs de hemel bewoog.

De Babyloniërs brachten met behulp van abstracte wiskunde en geometrie in kaart hoe veel afstand de planeet in een bepaalde tijd aflegde.

Lange tijd werd aangenomen dat deze geometrische rekenmethode pas in de veertiende eeuw was uitgevonden.

Dat meldt de Nederlandse sterrenkundige en geschiedkundige Matthieu Ossendrijver in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Kleitabletten

Ossendrijver ontdekte de oude berekeningen jaren geleden al op vier gebroken kleitabletten die afkomstig zijn uit de periode tussen 350 en 50 voor Christus. Lange tijd begreep hij niet waarop de cijfers betrekking hadden, maar de kleitabletten bleven hem altijd bij. 

Pas toen een collega hem onlangs een foto toonde van een ontbrekend stukje kleitablet, werd het hem duidelijk dat de berekeningen betrekking hadden op de positie van Jupiter.

Belangrijk

Vanaf de aarde gezien trekt de planeet Jupiter met steeds wisselende snelheden langs de hemel. De Babyloniërs gebruikten grafieken en geometrie te berekenen hoe ver Jupiter zich verplaatste in een bepaalde periode, zo blijkt uit de kleitabletten.

De ontdekking van Ossendrijver komt zeer onverwachts. Tot nu toe toe werd aangenomen dat wetenschappers pas in de veertiende eeuw na Christus begonnen met geometrische berekeningen waarmee de snelheid en positie van planeten kon worden afgezet tegen de tijd. 

"Dit is een extreem belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de Babylonische astronomie en de geschiedenis van de wetenschap ", verklaart de Amerikaanse astronoom John Steele op de nieuwssite van Science.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie