Erasmus MC helpt mee met onderzoek naar zikavirus

Een groep wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam gaat mee helpen met het onderzoek naar het zikavirus. Het team vertrekt volgende week naar Suriname.

In Zuid-Amerika zijn al duizenden mensen besmet met het virus, dat wordt overgebracht door muggen.

De Rotterdamse artsen, die vaker samenwerken met collega's in Suriname, gaan volgens RTV Rijmond helpen de ziekteverschijnselen te onderzoeken. Ook gaan zij helpen een goede behandeling voor besmette patiënten te ontwikkelen en hopen zij uit te vinden hoe de mug die de ziekte verspreidt kan worden bestreden.

Zwangere vrouwen die besmet raken, lopen vermoedelijk het risico op afwijkingen of beschadigde hersenen bij hun ongeboren kind. Hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Volwassenen kunnen bij besmetting last krijgen van verlammingsverschijnselen. Er is nog geen vaccin om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte.

Overdragen

Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak eerder deze week de zorg uit dat het zikavirus zich over het hele Amerikaanse continent verspreidt. Vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het virus heerst, moeten eerst een zorgverlener raadplegen.

Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

Misvorming

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde in november dat het zikavirus verantwoordelijk is voor een foetale misvorming, waardoor baby's worden geboren met kleinere hersenen dan normaal. 

Kinderen van vrouwen die het zikavirus oplopen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie