Vrouwelijke giraffes houden elkaar gezelschap na bevalling

Vrouwelijke giraffes brengen na hun bevalling vooral tijd door met andere moeders, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Voordat de vrouwelijke giraffes bevallen van hun jongen trekken ze met zowel mannetjes als vrouwtjes op.

Na de geboorte verandert hun sociale gedrag echter: ze vormen dan vooral groepen met andere vrouwtjes en hun jongen.

Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift African Journal of Ecology.

Mannetjes

De wetenschappers observeerden maandenlang een groep giraffes in het Katavi National Park in Tanzania. Het viel ze op dat vrouwtjes die in verwachting waren na hun bevalling opeens ander gezelschap kozen. Ze omringden zich dan met vrouwtjes en kwamen bijna niet meer in aanraking met mannetjes.

Als ze toch graasden in een groep waar ook een mannetje bij was, vertrok de giraffe van het andere geslacht altijd relatief snel.

Volgens hoofdonderzoeker Miho Saito profiteren de vrouwtjes van elkaars gezelschap bij het zoeken naar voedsel. De andere moeders letten namelijk op hun jong bij hun afwezigheid.

Potvissen

Mannetjes mijden de vrouwenkuddes waarschijnlijk omdat de moeders en jongen een gemakkelijk doelwit zijn voor roofdieren.

De bevinding van de Japanse wetenschappers is opmerkelijk, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Er zijn verder bijna geen diersoorten waarbij het sociaal gedrag na een bevalling verandert. Alleen vrouwelijke potvissen zoeken na een bevalling ook elkaars gezelschap op.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie