'Katten zijn meerdere malen gedomesticeerd'

Katten zijn in de loop van de geschiedenis meerdere malen gedomesticeerd door mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De eerste Chinese boeren begonnen ongeveer 5.000 jaar geleden wilde Bengaalse tijgerkatten in huis te nemen.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat katten slechts één keer werden gedomesticeerd, 10.000 jaar geleden in het Midden-Oosten.

Botten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door botten van katten te onderzoeken, die zijn opgegraven tussen de resten van een 5300 jaar oude Chinese nederzetting in de plaats Quanhucun. Ze verrichten met behulp van de computer duizenden metingen op de botresten. Met name de kaken van de dieren werden zeer nauwkeurig in kaart gebracht.

Op basis van de metingen konden ze uiteindelijk vaststellen dat het ging om Bengaalse tijgerkatten. Deze katten zijn niet verwant aan de eerste katten uit het Midden-Oosten van de soort Felis silvestris lybica. Alle huiskatten stammen van deze soort af.

De nieuwe studie suggereert volgens hoofdonderzoeker Jean-Denis Vinge echter dat katten niet alleen in Midden Oosten zijn gedomesticeerd, maar ook in het oude China en mogelijk zelfs nog vaker. 

Crematie

Waarschijnlijk leefden de tijgerkatten in Quanhucun al langere tijd tussen mensen. Ze waren iets kleiner dan hun wilde soortgenoten. Eén van de katten leek ook volledig te zijn verbrand. Dat wijst er volgens Vinge op dat het dier is gecremeerd door mensen.

"Ze kregen dus een speciale behandeling", verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Misschien was de domesticatie nog niet helemaal compleet, maar er was zeker een intensieve relatie tussen deze katten en mensen."

De gedomesticeerde tijgerkatten stierven uiteindelijk echter uit. In het DNA van moderne huiskatten zijn hun genen niet terug te vinden. In het wild komen Bengaalse tijgerkatten nog wel voor.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie