De opwarming van de oceanen heeft een grotere invloed op de zeespiegelstijging dan voorheen werd aangenomen.

Oceanen die opwarmen, zetten uit. Dit zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt. Eerder dachten onderzoekers dat oceanen hierdoor 0,7 tot 1 millimeter per jaar zouden stijgen. 

Duitse wetenschappers zeggen nu dat het aannemelijk is dat de zeespiegel twee keer zo hard stijgt door het warmte-effect. De onderzoekers stellen dat de kans op overstromingen hierdoor toeneemt. De bevindingen zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy, meldt AFP.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door opnieuw naar data van satellieten tussen 2002 en 2014 te kijken. Volgens hen is de opwarming van de oceanen als oorzaak van zeespiegelstijging "onderschat".

IJskappen

Een andere oorzaak van de zeespiegelstijging is het smelten van ijskappen. Als de Duitse onderzoekers deze data optellen bij hun eigen resultaten komen zij tot de conclusie dat de zeespiegel jaarlijks gemiddeld met 2,74 millimeter stijgt.

Ook toont het onderzoek aan dat het warmte-effect erg variabel is. Zo stijgt de oceaan rond de Filipijnen vijf keer harder dan gemiddeld door het opwarmen van het zeewater. Aan de westkust van de Verenigde Staten is juist weinig te merken van het effect, omdat de oceaan daar amper opwarmt.