Een groep wetenschappers heeft de grootste afstand tussen een ster en zijn planeet ooit gevonden. De ruimte tussen de twee hemellichamen is een miljoen keer een miljoen kilometer. 7.000 keer groter dan de aarde tot de zon.

De onderzoekers publiceerden de resultaten in het belangrijke Britse wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

De planeet staat in een ander stelsel meer dan 100 lichtjaar van de aarde. Een dag duurt er ongeveer 900.000 jaar. Het licht van de ster komt pas na veertig dagen aan op de planeet, terwijl het licht van de zon na acht minuten op de aarde komt.

De planeet was al eerder gezien. Maar dat hij om een ster heen draait, was onbekend. De afstand was zo groot, dat wetenschappers tot nu toe dachten dat hij een zogeheten weesplaneet was. Dat is een planeet die eenzaam, zonder ster en zonder andere planeten, door het heelal zwerft. Ze zijn weggeslingerd of nooit gebonden geweest.

Langeafstandsrelatie

De planeet, ontdekt in 2014, heeft de wetenschappelijke naam 2MASS J2126. De astronomen concluderen nu dat hij hoort bij een ster in de buurt, die TYC 9486-927-1 heet. "De planeet is niet zo eenzaam als we dachten, maar het is wel een langeafstandsrelatie", zegt onderzoeker Niall Deacon.

De wetenschappers weten nog niet hoe het stelsel is ontstaan. De ster en zijn planeet zijn tussen de 10 en 45 miljoen jaar oud. Voor ruimtebegrippen is dat heel jong.