Chinese wetenschappers hebben met behulp van genetische modificatie apen gecreërd die symptomen van autisme vertonen. 

De makaken beschikken over een gen met de naam MECP2 dat bij mensen verschillende ernstige vormen van autisme veroorzaakt.  

De dieren hebben als gevolg van deze genmutatie nauwelijks aandacht voor soortgenoten, rennen obsessief rondjes en beginnen te grommen als er naar hen wordt gestaard.   

Dat melden Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Eicel

De wetenschappers creërden de apen met autisme door een virus met MECP2-genen te injecteren in de eicellen van vrouwelijke makaken en deze vervolgens te bevruchten.

Uit de bevruchte eitjes werden uiteindelijk acht makaken geboren. Al deze dieren zijn drager van één tot zeven kopieën van het menselijk autisme-gen. Een jaar na hun geboorte begonnen de apen de eerste tekenen van autisme te vertonen, zoals dwangmatig gedrag.

Volgens onderzoeker Sun Qiang van het Institute of Neuroscience in Shanghai rennen de jonge makaken bijvoorbeeld vaak dwangmatig rondjes. "Als er een andere aap in de weg staat, springen ze er overheen, of lopen ze er omheen", verklaart hij op de nieuwssite van Nature. "Daarna vervolgen ze hun oorspronkelijke circelvormige pad."    

Behandeling

Volgens de Chinese onderzoekers kunnen experimenten met de genetisch gemodificeerde apen nieuwe inzichten opleveren over het ontstaan van autisme.

Andere wetenschappers wijzen er echter op dat de apen lang niet alle symptomen van autisme vertonen, zo meldt New Scientist. Zo lijken de apen geen intellectuele achterstand te hebben. Mensen met de door het gen MECP2 veroorzaakte vorm van autisme hebben vaak wel een verstandelijke beperking. De vraag is dan ook of de apen wel zijn te vergelijken met mensen die autisme hebben. 

De Chinese wetenschappers trekken zich weinig aan de van de kritiek. Ze willen zelfs proberen om de autisme-genen in de hersencellen van de apen uit te schakelen in de hoop autisme te 'genezen' bij de dieren.