Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Blue Origin hergebruikte raket

Ruimtebedrijf Blue Origin slaagt erin raket opnieuw te gebruiken

Ruimtebedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos is erin geslaagd een raket die al eens in de ruimte is geweest, opnieuw te gebruiken.
Door NU.nl

Raket New Shepard was afgelopen november de eerste commerciële raket die veilig op aarde landde na in de ruimte te zijn geweest.

En diezelfde raket heeft dat kunstje nu herhaald. De raket werd tot op ruim 100 kilometer van het aardoppervlak geschoten alvorens weer terug te keren en veilig te landen.

Beeld uit video: Ruimtebedrijf Blue Origin slaagt erin raket opnieuw te gebruiken
Afspelen knop

Ruimtebedrijf Blue Origin slaagt erin raket opnieuw te gebruiken

Ruimtebedrijf Blue Origin slaagt erin raket opnieuw te gebruiken

Landing

Afgelopen november verraste Blue Origin vriend en vijand door als eerste een raket de ruimte in te schieten en weer op aarde te laten landen, ruim een maand voordat SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk dat deed.

Daarmee houdt de vergelijking met de raket van SpaceX ook meteen op. De New Shepard van Blue Origin is bedoeld voor toeristen. Die worden met drie keer de snelheid van het geluid de ruimte in gevlogen en ervaren daar vier minuten gewichteloosheid.

De Falcon 9 van SpaceX is echter bedoeld om vracht naar ruimtestations te brengen en satellieten in een baan om de aarde brengen. Daar is tien keer zoveel snelheid voor nodig als de New Shepard haalt.

Aanbevolen artikelen