Wetenschappers hebben een 10.000 jaar oud slagveld van jagerverzamelaars ontdekt in Kenia. 

Het gaat om skeletten van 27 mensen die waarschijnlijk 10.000 jaar geleden zijn omgekomen bij een conflict om een landbouwgebied, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De prehistorische veldslag tussen jagerverzamelaars kan volgens archeologen worden beschouwd als één van de oudste oorlogsincidenten uit de geschiedenis.

Breuken

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten de overblijfselen van de jagerverzamelaars in het Keniaanse plaatsje Naratuk in de buurt van het Turkanameer, het grootste woestijnmeer ter wereld. Twaalf van de skeletten zijn nog min of meer compleet. Daardoor is duidelijk te zien aan welke verwondingen de prehistorische mensen zijn overleden.

De skeletten van de jagerverzamelaars vertonen sporen van breuken in de handen, knieën, jukbeenderen en ribben. Zeker vijf individuen zijn vermoedelijk overleden aan de gevolgen van een gebroken schedel. De positie van sommige lichamen suggereert dat er ook mensen waren vastgebonden.

Vruchtbaar

Hoofdonderzoekster Marta Mirazon Lahr van de Universiteit van Cambridge beschouwt de prehistorische moorden als een geval van oorlogsvoering. Het geweld vond namelijk plaats in een gebied dat 10.000 jaar geleden zeer vruchtbaar was. Zeer waarschijnlijk streden de jagerverzamelaars dus om landbouwgebied. 

"Deze menselijke resten zijn overblijfselen van de opzettelijke doding van een klein groepje mensen dat op zoek was naar voedsel", verklaart Mirazon Lahr op nieuwssite EurekAlert. "De vondst vormt een uniek bewijs dat oorlogsvoering in de prehistorie al voorkwam bij jagerverzamelaars."

"De slachting kwam mogelijk voort uit pogingen om middelen te bemachtigen in de vorm van land, vrouwen, kinden of voedselvoorraden."