Sommige vleesetende planten 'tellen' de stappen van prooien op hun bladeren. Als een insect de bladeren van de venusvliegenvanger twee keer aanraakt, klappen de bladeren van de plant dicht.

Na drie aanrakingen van het diertje begint de plant zijn prooi al te vergiftigen, na vijf stappen worden de eerste sappen aangemaakt voor de vertering van de insect, schrijven Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers verrichtten in hun laboratorium nauwkeurige metingen op de vleestende plantensoort. Ze stimuleerden de voelhaartjes op de bladeren met elektrische schokjes en brachten vervolgens in kaart hoe de venusvliegenvanger daarop reageerde.

De bladeren van de plant bleken zich na twee aanrakingen te sluiten. Daarna bleven de onderzoekers de voelharen bestoken met schokjes om een worstelend insect na te bootsen.

Na drie schokjes, begon de plant al met de productie van een giftig hormoon genaamd jasmonzuur. Alle planten maken deze stof aan als ze worden aangevreten door insecten, maar de venusvliegenval gebruikt het hormoon om diertjes actief aan te vallen.  

Video: Vleesetende plant vangt lieveheersbeestje

Verteren

Na vijf aanrakingen kwam ook de aanmaak op gang van stoffen waarmee de plant zijn prooien verteert. Hoe meer schokjes, hoe meer de plant van deze enzymen aanmaakte. Grote insecten worstelen namelijk meer in de bladeren en dan zijn er meer enzymen nodig voor de vertering.  

"De plant meet in feite het aantal aanrakingen om te zien wat voor bezoeker het is", verklaart hoofdonderzoeker Rainer Hedrich op nieuwssite New Scientist.