Als apen worden gevlooid door hun soortgenoten, zijn ze daarna beter beschermd tegen hitte en kou.

De isolatie van de vacht van groene meerkatten verbetert als hun soortgenoten met hun vingers aan hun lichaamshaar plukken. 

De vacht wordt daardoor pluiziger en laat minder zon door, maar ook minder kou. Dat melden Zuid-Afrikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Primatology.

Vacht

De wetenschappers bootsten het vlooigedrag van groene meerkatten na door pelzen van overleden meerkatten tegen de groeirichting in te kammen. Vervolgens testten ze de isolatie van de vachten in een windtunnel met een spectrofotometer, een apparaat dat meet in hoeverre licht kan doordringen in een bepaalde materie.

De gevlooide vachten bleken 50 procent beter geïsoleerd dan vachten die met de haarrichting mee waren gekamd (ongevlooid).

Energie

Apen kunnen hun lichaamstemperatuur dus waarschijnlijk eenvoudiger op peil houden na het vlooien, zowel in koude als warme omstandigheden.   

Daardoor hebben de dieren meer energie over voor hun zoektochten naar voedsel, seks en het onderhouden van sociale relaties, vermoeden de onderzoekers. 

Mogelijk zijn apen door de effecten van het vlooien zelfs beter bestand tegen klimaatverandering, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Meer onderzoek is echter nodig om uit zoeken of vachten van alle apensoorten beter geïsoleerd zijn na het vlooien.